pizza

Pizza z bakłażanem i mięsem mielonym

Jest to zdecydowanie moja ulubiona pizza. Mięsa robię dużo, ponieważ zazwyczaj robię dwie wg przepisu poniżej – trzecią – zazwyczaj specjalnie dla mojego męża z serami pleśniowymi i oliwkami. Przepis na ciasto zdradził mi mój kuzyn – Łukasz (u niego zawsze jest pysznie…), pozostała część przepisu jest w 100% moja;-) Proponuję zacząć od pokrojenia i osolenia bakłażana…

Ciasto:

  • przepis znajdziesz tutaj

Dodatki:

  • pieczarki pokrojone w plastry
  • papryczka chili, pozbawiona nasion, drobno pokrojona
  • kapary
  • bakłażan – kroimy, solimy, odstawiamy na ok 1 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na maśle.
  • 0,5 kg sera mozarella
  • sos pomidorowy – kliknij

 

Mięso mielone

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 szkl. czerwonego wina
  • garstka posiekanej bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Mięso mielone wrzucamy na suchą patelnię, rozdrabniamy drewnianą łyżką i mieszamy co jakiś czas .
  • Jak mięso zmieni kolor, rozgarniamy na boki patelni.
  • Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy drobno pokrojony czosnek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wlewamy wino i dodajemy bazylię.
  • Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, odkrywamy i mieszamy do momentu aż winko odparuje.
  • Wszystkie składniki rozkładamy na wcześniej przygotowanym, wyłożonym na blaszki cieście – posmarowanym sosem.
  • Pizzę pieczemy ok. 15 minut w 200°C

 

 

2 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Zapraszam do komentowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>